Daftö för framtiden
Här presenterar vi det hållbarhetsarbete vi gör på Daftö. Ett pågående arbete där vi försöker göra det lätt att göra rätt för er gäster när ni besöker oss, så vi tillsammans tar steg i rätt riktning för en hållbar framtid.
Vi vill göra det lätt att göra rätt
Vårt engagemang i Jontefonden
Ett samarbete som ligger oss varmt om hjärtat är med Jontefonden som stödjer barn som behöver nya organ. Det handlar om liv och död för de sjuka barnen men drabbar även familjerna. Med samtalsstöd, gemenskap och sociala aktiviteter gör de situationen lättare att bära, skapar glädje i stunden och finns tillgängliga dygnet runt för 400 barn och deras familjer.
En hållbar semester i Strömstad
Vad kan du som gäst göra för att minska miljöpåverkan och samtidigt bidra positivt för hållbar utveckling under vistelsen?
Genom att välja oss som semesterdestination hjälper du oss att fortsätta utveckla resorten till en mer hållbar plats att besöka. Här kommer några tips på hur du kan göra det under semesteräventyret på Daftö. Tillsammans hjälps vi åt att minska miljöpåverkan.
- Släck lampan när du går från boendet
- Sortera dina sopor och släng dem i områdets sopstationer
- Använd bara så mycket vatten du faktiskt behöver
- Stäng fönstren när elementen är på
- Spola bara ner toalettpapper i toaletten
- Ladda elbilen vid laddstolparna vid receptionen eller hotellet, ej i boendets eluttag
- Lämna petflaskor och burkar i områdets Pantamera-behållare. Förutom att de då återanvänds så går pengarna för panten till en god sak - Jontefonden. En stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en organtransplantation och deras familjer
- Släng ej skräp i naturen och hjälp till att plocka upp skräp du ser på området. "3 skräp om dagen" är något vi som arbetar på Daftö ofta hör. Att plocka 3 skräp på en dag är ju inte mycket, men tänk om alla skulle göra det - vad mycket skräp som skulle hamna rätt då!
- Ta tillfälle och vistas i naturen – träna eller gå.
- Se till att ladda dina batterier, för dig och din familjs goda hälsa.
Skolavslutning
Varje år bjuder vi, tillsammans med Strömstad kommun, in alla grundskoleelever och en vårdnadshavare per barn till en dag på Daftöland. Där firas skolavslutningen och detta blir startskottet för det stundande sommarlovet. En present vi med glädje ger till barnen i kommunen. Speciellt i dessa tider med högre kostnader och mindre pengar kvar till nöjen. Information om årets skolavslutningsdag går ut via skolorna.
Hållbarhetsklivet - för en hållbar besöksnäring
Turistrådet Västsverige driver Hållbarhetsklivet och är ett samlat initiativ med offentliga och privata aktörer som tillsammans vill arbeta för en hållbar besöksnäring.
Tillsammans skapar vi ekonomiskt hållbara företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan.
Hållbarhetsklivet har fyra grundläggande principer. Dessa ser du här nedanför och kan även läsa hur vi på Daftö arbetar med hållbarhet inom de olika principerna.
Så liten onödig miljöpåverkan som möjligt
Resande får alltid en miljöpåverkan men hur stor den blir beror på gästens form av transportmedel, reslängd, vistelsetid, konsumtion och agerande på plats. Till Daftö är alla välkomna men i vår marknadsstrategi fokuserar vi mycket på närområdet och de som har ca 2 timmars resväg till Strömstad. Ju kortare resväg desto mindre CO2-utsläpp. Vi jobbar för att få gästerna att stanna längre, det ger färre transporter, mindre städning/tvättning, mindre tryck på receptionen och en bättre gästupplevelse då man hinner uppleva mer av det som ingår i boendepriset.
Bra för både boende och besökare
Attraktiva platser att bo på är ofta också attraktiva platser att besöka. Tillresta besökare är nästan alltid en förutsättning för att en plats skall kunna erbjuda ett brett utbud av restauranger, affärer och annan service. På Daftö erbjuder vi ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser för både dagsbesökare och resortens gäster. Daftöstillväxt påverkar kommunens invånare på så sätt att fler ungdomar erbjuds sommarjobb, mer skatteintäkter till kommunen och ett större aktivitetsutbud till lokalbefolkningen, inte minst upplevelser i nöjesparken Daftöland.
Fler besökare när det inte är fullt
I stort sätt så är det bara under veckorna 28-31 som det är svårare att få boende på Daftö och då man behöver ha förbokat för att få plats. Under de övriga sommarveckorna jobbar vi med stort aktivitetsutbud, öppen nöjespark, restauranger med underhållning och lägre boendepriser för att sprida ut gäster under fler veckor. Ett jämnare beläggning under en lägre tid är positivt både för vår personal men också för gästupplevelsen då det blir mindre köer och mer tid för äventyr. För några perioder har vi arbetat fram nya koncept, t.ex. Spöktober för de svenska och norska höstloven. Spöktober innebär aktiviteter inne på ett spökligt Daftöland, spöktåg på resorten och Spökpartaj i Packhuset. En period som är rysligt kul för både gäster och personal. Ett av flera sätt där vi breddar vår säsong och skapar fler reseanledningar.
Fler heltidsjobb och fler robusta verksamheter
Besöksnäringen är en viktig jobbmotor. Branschen är också viktig för integrationen genom att den sysselsätter många med utländsk bakgrund och den är dessutom en inkörsport till arbetsmarknaden för många unga. Genom en jämn beläggning under en stor del av året skapas förutsättningar för ökad lönsamhet och fler heltidsanställningar. På Daftö finns stora möjligheter till helårstjänst efter en avslutad sommarsäsong. Med många olika tjänster inom bolaget finns även möjlighet att testa på olika roller över året och växa inom företaget.