Sänk arbetsgivaravgiften för unga, en investering i Sveriges framtid
Här hos oss på Daftö Resort i Strömstad har vi i år haft 200 unga säsongsanställda. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda dessa ungdomar arbete men liksom på flera andra arbetsplatser kunde det varit betydligt fler.
Sedan arbetsgivaravgiften för unga reglerades till samma nivå som för alla andra väljer många arbetsgivare att satsa på äldre och mer erfarna medarbetare.
Det är inte helt enkelt för unga att komma in på dagens arbetsmarknad. Detta är inte bara ett problem för de unga, utan även för samhället i stort. En lösning är att sänka arbetsgivaravgiften för unga.
För ett drygt år sedan höjdes arbetsgivaravgiften för unga från 19,73 procent till 31,42 procent. Jag tycker att det är fel tänkt. Med den höjda avgiften har det blivit svårare för unga att skaffa jobb och utveckla sin kompetens. På sikt kommer detta att medföra negativa effekter på landets tillväxt och produktivitet. Vi bör istället satsa mer på unga och göra allt vi kan för att de ska få en snabb väg in i arbetslivet, bland annat genom sänkt arbetsgivaravgift.
En av fördelarna med sänkt arbetsgivaravgift för unga är att det blir lägre kostnader för arbetsgivare att anställa. Det gör att fler företag kan tänka sig att ta risken att satsa på någon som inte har erfarenhet. En sänkning av arbetsgivaravgiften kan således översättas till fler jobb för unga.
En sänkt arbetsgivaravgift för unga medför att fler ungdomar får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Som det är nu är det svårare för dem, vilket i förlängningen kan leda till en ökad arbetslöshet bland unga, som i sin tur kan få stora negativa konsekvenser.
Det handlar inte bara om uteblivna skatteintäkter, utan även om kostnader för bidrag och andra stödåtgärder, som måste sättas in. Genom att sänka arbetsgivaravgiften och på så sätt minska arbetslösheten, kan vi även minska dessa kostnader. Tack vare detta kan vi också omfördela resurser till andra eftersatta områden som t ex utbildning, vård och infrastruktur.
Arbetslöshet leder också ofta till utanförskap, vilket i de flesta fall är förödande, framförallt för unga. Därför är det viktigt att vi ger riktigt unga chansen till ett insteg på arbetsmarknaden genom ett sommarjobb eller allra minst ett extrajobb några timmar i veckan. Det skulle leda till en minskning av de problem vi har i samhället idag med bland annat ökad kriminalitet, inte minst bland väldigt unga.
Därför måste vi stimulera arbetsgivare att våga anställa unga och helt oerfarna medarbetare. Medarbetare som de dessutom får utbilda och lägga en hel del extra resurser på för att utveckla och forma. En sänkt arbetsgivaravgift är en sådan åtgärd. Om det inte är någon skillnad i kostnader är det enklare och tryggare för arbetsgivare att anställa en äldre person som har längre arbetslivserfarenhet. Kostnaden är ju stort sett densamma.
Det är självklart att vi ska ha arbetsgivaravgift. Men den behöver inte vara så hög, speciellt inte för unga. De delar av arbetsgivaravgiften som idag är direkt kopplade till den anställde är:
- Sjukförsäkringsavgift 3,55%
- Föräldraförsäkringsavgift 2,60%
- Ålderspensionsavgift 10,21%
- Efterlevandepensionsavgift 0,60%
- Arbetsmarknadsavgift 2,64%
- Arbetsskadeavgift 0,20%
Tillsammans blir det 19,8 procent och det tycker jag är en rimlig nivå. I första steget för unga.
Det jag ifrågasätter är den post i dagens arbetsgivaravgift som heter Allmän löneavgift och som ligger på 11,62 procent. Den är inte alls kopplad till den anställde utan är en ren skatt som går in i skattesystemet helt omärkt, en skatt på skatten helt enkelt.
Denna intäkt bör staten ta in på något annat sätt och inte belasta arbetsgivarna med. Enklast är att få fler invånare i arbete. Ett snabbt sätt för att stimulera detta är att sänka arbetsgivaravgiften. Då har företagen råd att anställa fler.
Att i första steget sänka arbetsgivaravgiften för unga är en investering i Sveriges framtid. Vi på Daftö Resort och flera andra arbetsgivare med oss skulle i sådana fall anställa fler i dessa åldrar. Det är ett sätt att säkerställa att nästa generation får de förutsättningar den behöver för att bidra till ett växande och produktivt samhälle. Låt oss inte hindra deras potential genom kortsiktiga besparingar som på sikt kostar mer för oss alla.
Lena Kempe
VD, Daftö Resort